Friday, January 16, 2015

Mass communication?

Mass Communication ni kos apa weh?

Okay, let me give some ideas untuk korang. Untuk sesiapa yang acah dengar budak-budak mass comm ni semua femes, vogue, hijabsterrr and whatsoever tu, ketahuilah anda semua, different university have their different approach.
in fact, aku tak sure sangat pasal Mass Comm kat UiTM, usually dorang more to practical things la. But, Mass Comm kat UIA involves all aspect of life, dunya wal akhirah and banyak theoretical . uish

Mass Comm kat UIA adalah under Human Sciences faculty in which kitorang ada 5 choices nak majoring in what and specialization in what. Haaaa confuse kan? Under Human Sciences ada ...

  • Mass Communication
  • Sociology and Anthropology
  • Psychology
  • Political Science
  • History and Civilization
Korang boleh pilih 1 dari 5 yang kat atas tu, either korang masuk dari matriculation takpun direct intake.
Mass Comm ni antara course yang fun sebab korang akan involve in many things and different types of people, yelah communicate dengan manusia ni macam-macam gaya.

Next, lepas korang dah pilih majoring course, korang akan diberi pilihan untuk specialize dalam aspek yang korang minat. Mass Comm ada 4 specialization ...

  • Electronic Media
  • Public Relation
  • Journalism
  • Organizational Communication
Haa, macam iolls, iolls specialize in Electronic Media, ini korang kena aware dengan benda-benda teknikal and so on, korang akan belajar pasal manage radio, video stuff, shooting and more to software related. At least kena ada basic in photoshop, video editing, radio editing and bla bla.

Tapi, specialization just ada 4 to 5 subject je. Korang akan banyak belajar subject under Mass Comm which together dengan other student from diff specialization. Contohnya,

  • Interpersonal Communication
  • Muslim Media Society
  • Statistic Communication
Itu just sikittttt je, korang akan belajar aroud 10-15 subject la macam tu. 

Apa yang seronok dengan Mass Comm?
semua seronok dengan Mass Comm, btw semua courses best sebab kita get involve dengan manusia. Budak Mass Comm still kena belajar pasal psychology in communication, how to organize an event, management, and so on.

Advantage Mass Comm ni korang akan involve dengan IIUM Radio team, IIUM News team and banyak lagi. Banyak opportunity to be part of the production team. Lagi, budak Mass Comm selalu ada field work, which korang kena pepandai conduct video, sometimes kena buat interview kat news company, melawat TV3, Bernama, Flyfm radio and banyak lagi. 

Dress up?
well, IIUM student takde vogue sangat nak ikutkan. sebab kitorang ada rules and regulation untuk apa yang kitorang pakai based on Islamic Approach. Usually IIUM student sangat sukaaaa pakai jubah, and korang akan tengok student punya jubah pehhh macam-macam gaya dan yang penting CANTIK. Much more different between IIUM and UiTM.

Job scope?
Basically Mass Comm student boleh masuk mana-mana kerja sebab kitorang equip dengan banyak benda. Even belajar Mass Comm pun kitorang kena amik Bahasa Arab sampai level 5, kitorang kena amik subject agama macam Fiqh, Usul Fiqh, Hadith, Quran and banyak lagi
untuk job scope, student Mass Comm boleh masuk company sebab belajar pasal management and public relations and organizational, boleh masuk production team sebab belajar pasal technical media cara nak guna camera and so on, boleh masuk news team macam Bernama ke sebab kitorang belajar jugak cara nak tulis script, news and all stuff. 

So, Mass Comm ni sebenarnya wide sangat. Yang penting, korang kena suka dengan apa yang korang belajar. And, nah belanja IIUM surrounding. Calm and peaceful, mosque terletak kat tengah-tengah campus.


No comments:

Post a Comment